HUR UPPDATERAR MAN MARKISEN EFTER VINTERN?

Terrassmarkisen är ett effektivt tak för varje terrass och balkong. Det utsätts för konstant påverkan av väderförhållanden, damm, fallande löv eller till och med insekter, det kräver underhåll och rengöring minst en gång om året. Början på våren är det perfekta ögonblicket för att uppdatera markisen och återställa sin tidigare prakt. Vi rekommenderar dig hur du tar hand om markisen efter vintern så att den ser lika vacker ut som när du köper den.

Att rengöra markisen är inte komplicerat och kräver inte specialutrustning eller resurser. Med en torr borste, varmt vatten med tillsats av ett milt rengöringsmedel, en svamp eller trasa, tar vi bort dammet, rengör ramen och tvättar smutsen från tyget.

Rengöring av ramen

När vi rengör markisen fokuserar vi mest på tyget och glömmer ramen, vilket också kräver underhåll. Vi behöver inte aggressiva medel för att rengöra detta element. Torr smuts kan avlägsnas med en kvast eller dammsugare, våt smuts kan rengöras med en fuktig trasa. Rengöring av ramen behöver inte göras bara en gång om året, vi kan regelbundet ta bort smuts. Tack vare detta kommer vi att förbättra enhetens funktionalitet och få ramen att se som ny under hela säsongen.

Grundläggande rengöring av tyget

Vi börjar rengöra locket, precis som i fallet med ramen, genom att ta bort damm och löv med en kvast eller en dammsugare. Regelbunden ”kemtvätt” av tyget minimerar risken för mögeltillväxt och envisa fläckar.

Grundlig rengöring av tyget

Efter grundläggande tvätt kan vi naturligtvis gå vidare till nästa steg om vår markis kräver det. Större och mer ihållande smuts kan avlägsnas med vatten (max 39 grader) med tillsats av tvättmedel (t.ex. diskmedel eller tvättvätska för att tvätta känsliga tyger med vatten). Blötlägg tyget med lösningen så att de smutsiga fläckarna löses upp. Skölj sedan locket med rent vatten och se till att inget tvättmedel finns kvar på tyget. Skölj tyget noggrant och låt det vikas ut tills det torkar helt. Om vi rullar upp markisen medan vi fortfarande är våta riskerar vi mögel, missfärgning och vattenfläckar.

För en effektivare rengöringsprocess bör du använda en stege, en teleskopstång och en högtryckstvätt. Tack vare detta kan vi nå alla delar av vår markis. När du använder brickan, se till att vattenstrålen inte är för stark för att inte skada markisen och försvaga sömmarna.

Tyvärr, förutom damm eller små fläckar, kan vår markis täckas med fågelbajs. Hur hanterar man en sådan fläck? ”Fågelöverraskningar” är inte bara fula utan också mycket frätande och kan tyvärr till och med missfärga materialet. Därför bör de tas bort från tyget så snabbt som möjligt. Så länge fläcken är fräsch kan du snabbt torka av den med en fuktig trasa. Torkat bajs ska skrapas av försiktigt och rengör försiktigt det smutsiga området med en mjuk borste.

Särskilda tips

Beroende på vår markisgardin kan vi använda flera beprövade knep som gör att vi snabbt kan hantera små fläckar, damm eller till och med mögel. Om det finns små fläckar på tyget kan vi ta bort dem med ett färglöst suddgummi. Vi kan ta bort damm och skräp med en mattpiskare, och vi kan använda vatten med ättika för att bekämpa mögel.

Hur kan markisen förstöras?

Markiser av högsta klass med högkvalitativa tyger tål väderförhållanden. Tyget, skyddat med en speciell pulverlack, är blek och UV-beständig. Tyvärr är det inte motståndskraftigt mot missbruk.

Otillräcklig rengöring med skarpa borstar, högtryckstvättar, starkt gnugga samt varmt vatten eller starka rengöringsmedel kan skada tyget, försvaga sömmarna eller missfärga färgen. På samma sätt med fukt som kan skada tyget permanent. Kom ihåg att aldrig dra tillbaka den våta markisen i kassetten. Om markisen är våt under regn, vänta tills tyget är 100% torrt.

Kontakta oss som din expert på markiser i Göteborg!