SEX FRÅGOR ATT STÄLLA DIG SJÄLV INNAN DU VÄLJER EN MARKIS?

Markisen är en populär terrass och balkongtak som skyddar mot solstrålning och ger skugga på varma dagar. Korrekt valt i termer av tekniska och materiella parametrar, det kommer att tjäna oss under många säsonger. Modellerna som finns på marknaden skiljer sig åt i många parametrar, så för att välja den perfekta markisen som uppfyller alla våra behov är det värt att svara på följande sex frågor.

Att köpa en markis är en investering i flera år. Innan du bestämmer dig är det därför värt att ta en stund att svara på några viktiga frågor. Att lära känna dina egna behov och möjligheterna i vårt utrymme där vi vill installera markisen skyddar oss från fel beslut.

Vilken plats vill du utrusta med en markis?

Den första frågan som vi måste ställa oss är … vilken plats vi vill utrusta med en markis. Varför är denna fråga så viktig? På grund av det stora utbudet av markiser kan vi anpassa taket perfekt till platsen. Färdiga lösningar i stormarknader tillåter inte flexibilitet och individuell inställning.

Beroende på takets plats kommer den applicerade lösningen att vara annorlunda. Om platsen i trädgården är täckt kan vi använda en fristående markis …. Men när vi vill installera en markis på en hemterrass kan vi välja mellan kassettmarkiser … Om vi vill installera en markis på balkongen kan vi dock använda en billigare version av markisen utan kassett.

Vilka dimensioner har utrymmet som ska täckas?

Den andra viktiga informationen som vi behöver veta är dimensionerna på zonen som ska täckas. Att veta vilket utrymme vi har att täcka kan vi justera markisen med lämplig bredd och utsträckning.

Vilket skydd bryr vi oss om?

Förutom markisens placering och dimensioner är det värt att överväga vilket skydd vi vill ha. Är vårt beslut att köpa en markis dikterad av säkerheten att stanna ute och är markisen skyddad mot UV-strålning? Eller kanske vill vi säkerställa integritet när grannarna är för nära vår terrass eller om du vill stanna på terrassen även när det regnar? Att känna rätt gör att du kan justera markisbeklädnaden med lämpliga parametrar.

Vad kännetecknar platsen för markisinstallationen?

En annan viktig fråga är egenskaperna hos det utrymme som vi vill täcka, till exempel fönstren har utsikt över trottoaren, området är utsatt för väder och vind, området med starkt solljus, taket, det specifika arrangemanget av fönster … lista alla funktioner som kan påverka installationen, val av typ av lock eller extra utrustning.

Vilken kontroll ska jag välja?

Markisstyrning är en annan viktig parameter som vi måste överväga. Det vanliga sättet att hantera markisen är manuell manövrering med en vev. Det är den billigaste lösningen, som används med små markiser upp till fyra meter breda. Vi måste glömma manuell kontroll när vi vill hantera fler markiser.

Ett annat sätt att kontrollera markisen är kabelansluten installation. Du kan öppna och stänga markisen med en brytare på väggen bredvid installationen. Det är bäst att tänka på kabelansluten installation vid byggandet av ett hus, eftersom senare implementering kräver många modifieringar.

Den sista, oftast valda metoden för markisstyrning är det automatiska systemet. Fjärrkontroll av taket är bekvämlighet och komfort. Med hjälp av fjärrkontrollen kan vi stänga eller öppna markisen utan att röra oss. Dessutom kan vi hantera integrerad utrustning, t.ex. tända belysning eller öka uppvärmningen.

Markis med kassett, halvkassett eller utan kassett?

Att köpa en markis är en investering i flera år, så det är värt att ta hand om dess skydd under säsong. Även om markisen rullas upp utsätts den fortfarande för snö, regn eller smuts som kan skada den.

Vi kan välja mellan kassett- och halvkassettmarkiser eller utan kassett. I det senare fallet saknar markisen ett tak eller en kassett i vilken materialet är dolt efter upprullning. Denna typ av lösning är den billigaste versionen, som ofta används vid installation under tak. Om markisen utsätts för ogynnsamma väderförhållanden är det värt att välja alternativet med en kassett. En sådan modell skyddar effektivt hela strukturen med locket intakt fram till nästa säsong. En mellanlösning är en markis med en halvkassett, dvs ett aluminiumtak, som skyddar mot regn eller snö. Det finns lufttillförsel från markisens botten.

Kontakta oss som din expert på markiser i Göteborg!